18 Ocak 2011 Salı

Zen ve Motosiklet Bakim Sanati - Robert M. Pirsig

Zen ve Motosiklet Bakim Sanati bir adamin cocugu ve iki arkadasiyla yaptigi motosiklet macerasini konu aliyor. Dag tepe demeden motosiklet tepesinde, o sehir senin bu sehir benim gecen kocaman bir yaz..

Kahramanimiz gercek anlamda yaptigi yolculugun yani sira bir de ic dunyasinda uzun bir yolculuk yapmaktadir. Kitapta ilginc felsefik konular ve ogretilere deginilmis. Geri donup baktigimda altini cizdigim birkac paragraf goruyorum. Kisaca diyorlar ki:
Insanlar etrafini anlama olgusu acisindan ikiye ayrilir: Klasik anlayisa sahip olanlar ve romantik anlayisa sahip olanlar. Klasik anlayisa sahip olanlar etrafindaki nesnelere baktiklarinda altlarinda yatan sekiller ve sistemleri gorurler, mesela boyle bir insana bir motosiklet motorunu gosterirseniz motoru son derece ilginc bulur, adeta buyulenir.
Romantik anlayisa sahip olanlar ise bir motora baktiklarinda altinda yatan sistemi gormek istemezler, motoru cok karisik, duygusuz, ve yapay bulurlar. Onlar sanata merakli, dogal, hayal gucu kuvvetli insanlardir ve bilim yerine duygularla ilgilenirler.
Sanirim ben daha cok ikinci kategoriye giriyorum, hayalperest bir tipim yani. Motosikletin motoru da neymis, ustunde salina salina gezmek varken dimi :))

Inisli cikisli, bol bol soyut anlatimlar iceren degisik bir kitapti, yine de baslarken beklentilerim daha yuksekti. Hayatin anlamini falan bulmayi ummuyordum ama biraz daha akici ve kolay anlasilir bir dille yazilabilirdi en azindan..

3 yorum:

  1. Bu kitabı hep alıp okumak istemişimdir.Ama bir türlü kısmet olmadı.

    YanıtlaSil
  2. kitabın ilk çeyreğinde anlatılanları özetlemişsin,ama bu kısmı yalnızca bi başlangıç tabiki, kitabın asıl işlediği konu 'nitelik'. özne nesne ikilemi içinde niteliğin yerini arar phaedrus, nitelikli şeylerin nasıl algılandığını sorar kendine. platon ve dolayısıyla sokratesı düşünme biçimine getirdiklerinden dolayı pek laf eder. bu kitap niye böyle düşünüyorum diyalektik neden var diyenlerin okuması gereken bi kitap.

    YanıtlaSil
  3. ayrıca yavrunuza bayıldımm! o ne güzellik o ne bakış, allah bağıslasın. güle güle büyütün.

    YanıtlaSil

Yorumunuz icin simdiden tesekkurler :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...