Photo: http://www.hawkhurstwines.co.nz/about.htm
Kirmizi ve beyaz sarap uzerinde duracagim ozellikle. Aralarindaki farklar ve benzerlikler neler? Mesela kirmizi sarap yillandikca deger kazanir ama bu beyaz sarap icin her zaman gecerli degildir. Beyaz sarap bekleyince bozulma asamasina daha cabuk geleceginden fazla bekletmeden hemen tuketilmesi daha uygundur. Beyaz ve kirmizi sarabin sunum adabi acisindan da farkliliklari vardir. Kirmizi sarap icerken oda sicakliginda yada ondan biraz daha soguk olmasi gerekirken, beyaz sarap sisesi buzdolabinda 1-2 saat kadar bekletilmeli ve daha sonra acilip servis edilmelidir.
Ozellikle kirmizi sarapla ilgili en onemli detay, kirmizi sarabi icindeki aromalarin yogunlasmasi ve zenginlesmesi icin oksijenle temas ettirmek gerektigi. O yuzden kirmizi sarabi actiktan sonra yarim saat havalandirmak gerekir. Sarabi kadehe koyduktan sonra da kadehi hafifce cevirerek sarabin havayla temasini saglayabiliriz. Kirmizi sarap kadehlerinin daha genis ve bombeli olmasinin sebebi buyuk kadehin cevirmeye ve sarabin havalanmasina imkan vermesidir. Beyaz sarapta ise tam tersi havayla temas aromalarin yogunlasmasi icin gerekli birsey degildir ve o yuzden dar bir kadeh beyaz sarap icin idealdir.
Saraplari tadlarina gore ayirmak gerekirse tatli, yari tatli ve sade (dry) olmak uzere uce ayrilabilir. Mesela benim favorim tatli ve yari tatli olanlar, cunku dry olanlarda alkol tadini cok fazla hissettigim icin icmek fazla haz vermiyor.
Kucuk bir dipnot:
Sarap sisesinin tipasinin mantardan yapilmasinin amaci, sarabin havayla teneffusunun bu mantar sayesinde olmasidir.
Sarap kulturuyle ilgili yazimin devami gelecek..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz icin simdiden tesekkurler :)