15 Aralık 2010 Çarşamba

Şarap Kültürü

Saraplariyla meshur Kaliforniya'ya geldik geleli sarapsiz bir haftasonu gecmez oldu. Burada basinizi cevirdiginiz heryerde uzum bagi, saraphane ve ucuzundan pahalisina, kirmizisindan beyazina, tatlisindan sadesine her turlu sarap bulabilirsiniz. Hal boyle olunca bulusmalarda, restoranda, evde sık sık alip iciliyor tabi. Bu durumda sarap icmenin usulunu ogrenmek basa dusuyor :) Cunku cidden oyle sarap sisesini acip kadehe koyup lik diye icilmiyor sarap. Adim adim usulune uygun saklayip, sogutup, gerekiyorsa biraz bekletip, en uygun kadehi secip, kadehi dogru sekilde tutup icmek gerekiyor. Bir de saraptan en fazla hazzi alabilmek icin dogru duyulari, dogru sirayla kullanmak gerekiyor. Sarap icme kulturuyle ilgili ogrendigim en temel bilgileri paylasmak istiyorum burada.

Photo: http://www.hawkhurstwines.co.nz/about.htm

Kirmizi ve beyaz sarap uzerinde duracagim ozellikle. Aralarindaki farklar ve benzerlikler neler? Mesela kirmizi sarap yillandikca deger kazanir ama bu beyaz sarap icin her zaman gecerli degildir. Beyaz sarap bekleyince  bozulma asamasina daha cabuk geleceginden fazla bekletmeden hemen tuketilmesi daha uygundur. Beyaz ve kirmizi sarabin sunum adabi acisindan da farkliliklari vardir. Kirmizi sarap icerken oda sicakliginda yada ondan biraz daha soguk olmasi gerekirken, beyaz sarap sisesi buzdolabinda 1-2 saat kadar bekletilmeli ve daha sonra acilip servis edilmelidir.

Ozellikle kirmizi sarapla ilgili en onemli detay, kirmizi sarabi icindeki aromalarin yogunlasmasi ve zenginlesmesi icin oksijenle temas ettirmek gerektigi.  O yuzden kirmizi sarabi actiktan sonra yarim saat havalandirmak gerekir. Sarabi kadehe koyduktan sonra da kadehi hafifce cevirerek sarabin havayla temasini saglayabiliriz.  Kirmizi sarap kadehlerinin daha genis ve bombeli olmasinin sebebi buyuk kadehin cevirmeye ve sarabin havalanmasina imkan vermesidir. Beyaz sarapta ise tam tersi havayla temas aromalarin yogunlasmasi icin gerekli birsey degildir ve o yuzden dar bir kadeh beyaz sarap icin idealdir.

Sarabi icmeden once koklamak alinan hazzi kesinlikle arttiriyor, cunku insan koklayinca sarabin icindekileri ayirt etmeye ve hissetmeye calisiyor, ve yudumlama sirasinda kokuyla olan baglanti gucleniyor ve alinan keyif artiyor. Icerken bir de vucut isimizin sarabin isisini arttirmamasi icin kadehi sapindan tutmak  daha iyi.

Saraplari tadlarina gore ayirmak gerekirse tatli, yari tatli ve sade (dry) olmak uzere uce ayrilabilir. Mesela benim favorim tatli ve yari tatli olanlar, cunku dry olanlarda alkol tadini cok fazla hissettigim icin icmek fazla haz vermiyor.

Kucuk bir dipnot:
Sarap sisesinin tipasinin mantardan yapilmasinin amaci, sarabin havayla teneffusunun bu mantar sayesinde olmasidir.

Sarap kulturuyle ilgili yazimin devami gelecek..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz icin simdiden tesekkurler :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...