23 Aralık 2010 Perşembe

Gece - Elie Wiesel

Okumasi kolay bu kitap meger usta bir edebiyatcinin elinden cikmis, bilmiyordum. Elie Wiesel 1986 yilinda Nobel Baris odulunu almis bu kitap sayesinde, ve ayrica yazarin yaklasik 40 tane daha kitabi varmis.

Yahudilerin Nazi Toplama Kamplarinda gordugu iskencelerin kanitlarindan biri bu kitap. 1944 yilinda ailesiyle birlikte evinden alinan yahudi yazar kamplarda tanik oldugu olaylari bir bir yazmis. O zamanlar 15 yasinda olan Elie Wiesel, annesinden ve kiz kardesinden ayrilmak zorunda birakilir ve babasiyla birlikte once Auschwitz sonra da Buchenwald'daki kampta esir edilir.  

Orada yasananlarin herbiri cok etkileyici ama kitabin beni en cok etkileyen noktasini sorarsaniz, tuyler urperten iskencelerin ve zorbaliklarin yapildigi anlarda Elie ve babasinin birbirine kenetlenmesi ve birbirine bagliliklarinin onlara verdigi azim ve gucu okumak oldugunu soyleyebilirim.

Dun kitabi bitirdikten sonra bir sure etkisinden cikamadim. Durmadan o yasananlari dusundum ve nasil yani nasil bu kadar zalim olunabilir diye  sorup durdum kendime. Insanoglu inanilmaz bir varlik. Baska insanlarin hayatini, hem de vahsice, sonlandirma kudretini kendinde bulabilme ihtimali ve gercegi insanin kendinden ve varolusundan urkmesine sebep oluyor...

Cok huzunlu bir kitap olmasina ragmen, siddetle tavsiye ederim. Kisa bir metin (120 sayfa) ama zaten fazlasi cok olurdu sindirmeye.. Bu kitaptan sonra Holocost hakkinda bir tarih kitabi okumaya yada bir belgesel seyretmeye karar verdim.

1 yorum:

Yorumunuz icin simdiden tesekkurler :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...